.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pieczona ricotta z pieczonymi pomidorami


Baked ricotta with roasted tomatoes


Składniki.
50 dag ricotty
2 białka
30 ml oliwy z oliwek
1 łyżka oregano suszonego
1 łyżka tymianku suszonego
1 łyżka masło stopione do formy
2 pomidory
1 łyżka oregano
1 łyżeczka soli morskiej
pieprz
oliwki
listki bazylii

Wykonanie.
Ricottę wykładamy na sitko, aby odciekła.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Ricottę ubijać chwilę z białkami. Przełożyć do foremki. 20 x 10 cm, cienko wysmarowanej masłem. Polać oliwą, ja użyłem orzechowej i posypać obficie ziołami.
Piec 30-40 minut w temp.190 stopni.
Przekrojone pomidory włożyć do foremki z oliwką lub na blaszkę, posypać solą, pieprzem oregano i 15 minut przed końcem pieczenia ricotty wstawić je do piekarnika i piec razem.
Ricottę kroimy w kwadraty, podajemy z pieczonymi pomidorami i oliwkami, polewamy oliwką i sosem z foremki. 

 Białka czynią z tej potrawy smaczne ,lekkie danie obiadowe.

Ricottę może zastąpić góralski bundz.