.

niedziela, 21 grudnia 2014

Adwentowe anyżowe "orzeszki"


Advent anise "peanuts"


Składniki.
2 jajka
10 dag cukru kryształ
10 dag cukru pudru
20 dag maki pszennej
3 łyżki zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki pieprzu
2 gwiazdki anyżu 

Wykonanie.
Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
Dodać cukier puder, pieprz, mąkę i zmielone orzechy .Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce.
Na stolnicy oprószonej mąką uformować wałki o średnicy 1 cm. Łyżeczką odcinać kawałki o długości 3 cm, powinny przypominać orzechy włoskie. Mnie to różnie wychodzi.
Blachę wyłożyć papierem i posypać zmielonymi gwiazdkami anyżu. Pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Gdy w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, można je piec po 4 h. Piec 7 minut w temp.180 stopni.

Rada. Ja, przed pieczeniem nacinam leciutko wierzch ciastek, wtedy ładnie pękają.

Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie


Chicken fillets marinated in yoghurt


Składniki.
2 piersi z kurczaka duże

Marynata.
15 dag jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
1 liść limety
pieprz
sól
1 łyżka wina białego
1 ząbek czosnku
1 cm strączka chilli

Salsa owocowa.
1 jabłko
1 gruszka
1/2 cebuli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu wieloowocowego
1 łyżka wina
listki melisy

Wykonanie.
Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników.
Piersi pokroić pod skosem na 6 płatów, posmarować marynatą i odstawić przykryte na całą noc.
Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.
Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.
Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem.


Smażone selery naciowe z marchewką i mandarynkami


Fried Celery and carrot and tangerine


Składniki.
2 łodygi selera naciowego
1 marchew
1 mandarynka
1 łyżka oliwy
100 ml wina białego wytrawnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, gałka muszkatołowa

Wykonanie.
Łodygi selera pokroić w 2-3 cm kawałki. Marchew w paski.

Podsmażyć na oliwie, podlać winem i dusić do akceptowanej przez nas miękkości. Dorzucić cząstki mandarynek, posypać gałką muszkatołowa i momencik  smażyć. Smaczny dodatek do mięska drobiowego.

Rybne krokiety z karpia


Fish croquettes


Składniki.
20 dag mięsa ugotowanego z ryb
1 ziemniak
1 cebulka
1 żółtko
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
mąka
 bułka tarta
jajko do panierowania
olej do smażenia

Wykonanie.
Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli.

Sos.
100 g powideł śliwkowych
1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka słodkiego sosu chilli

Na oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli. Mieszać, aż składniki się połączą.

Ciasto z czerwoną fasolą


Cake with red beans


Składniki.
10 dag fasoli czerwonej konserwowej
2 łyżki mleka
5 dag cukru
3 jajka
3 dag mąki ziemniaczanej
7 dag mąki pszennej
1 łyżka cytryny kandyzowanej

Wykonanie.
Do rondelka wrzucić odcedzoną, przepłukaną fasolę, wsypać cukier, wlać 2 łyżki mleka i całość zagotować, cukier ma się rozpuścić, mieszać.
Z białek ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie ubić. Osobno ubić żółtka. Połączyć pianę z żółtkami, mąką pszenną, fasolą i kandyzowaną posiekaną cytryną. Dobrze wymieszać i przełożyć do małej foremki.

Piec 30 minut w temp.180 stopni. Posypać cukrem i zajadać... fasolówkę.