.

środa, 17 grudnia 2014

Choinka z dżemem jabłkowym


Christmas tree with apple jam


Składniki.
15 dag mąki
5 dag masła
5 dag cukru pudru
1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 laski wanilii
1-2 łyżki śmietany 18%
1 jajo
3 łyżki dżemu z rajskich jabłek
1 łyżeczka cukru brązowego

Wykonanie.
Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię.
Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim.

 Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić. Z resztek ciasta dokleić pień-dół choinki. Całość posypać cukrem. Piec w temp.180 stop. 20 minut.


Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami


Cookies with sugar and almonds


Składniki.
30 dag maki pszennej
10 dag masła
1 jajo
1 żółtko
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
5 dag migdałów
5 łyżek cukru gruby kryształ
3 łyżki cukru brązowego
1 białko

Wykonanie.
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.
Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. 

Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut.