.

wtorek, 16 grudnia 2014

Żytnie ciasteczka ze słonecznikiem


Cookies with sunflower


Składniki.
25 dag mąki żytniej
5 dag cukru brązowego
15 dag miodu
20 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka goździków
1/2 łyżeczki kardamonu 
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru
10 dag ziaren słonecznika
1 łyżka śmietany

Wykonanie.
Cukier wymieszać z 5 dag miodu (resztę odłożyć do słonecznika). Dodać 15 dag masła ( reszta do słonecznika),mąkę, sól, przyprawy zmielone i jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki.
Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić.

Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec w temp.180.stop. na złotobrązowy kolor około 7-10 minut.

Balotyna z kaczki


Galantine of duck


Składniki.
1 kaczka
10 dag wątróbka z kurczaka
25 dag mięso z indyka
1 bułka namoczona w mleku
15 śliwki suszone
50 ml śmietana 36%
1 jajko
gałka muszkatołowa
majeranek
vegeta
sól
pieprz

 Wykonanie.
Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem.
Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
Płat mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz. Całość zwinąć w rulon, obwiązać nicią kucharską.
Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

PS. Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną, po upieczeniu obciążam ją deską.
Różnica pomiędzy balotyną a galantyną - robiąc balotynę pozostawiamy mięso przy skórze, przy galantynie, pozostawiamy tylko skórę, a mięso mielimy razem z pozostałymi składnikami.


Tymbaliki z karpia


Fish in aspic



Składniki.
20 dag karpia bez ości i skóry
20 dag mieszanki groszek z marchewką
60 ml wywaru z ryby
4 łyżeczki żelatyny
sól
pieprz

Wykonanie.
Karpia ugotować z włoszczyzną i obrać. Wywar połączyć z żelatyną. Ja wywar klaruję, ale nie każdy taki lubi. Groszek z marchewką blanszować.

Do małych miseczek, filiżanek nałożyć kawałki ryby i warzywa. Zalać galaretką i odstawić do stężenia. Podawać z sosem tatarskim.

Marchewkowa galaretka


Jelly with carrot


Składniki.
15 dag marchwi karotki
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
4 dag cukru
10 dag jogurtu naturalnego

Wykonanie.
Marchew obrać, ugotować i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.
Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masa napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć, kiedy galaretka stężeje. Podawać z jogurtem naturalnym.

 Deserek dla małych milusińskich, seniorom też się przyda.