.

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Kotlety ze słonecznikiem


Pork chops with sunflower


Składniki.
4 kotlety schabowe
olej do smażenia
2 łyżki masła
1 żółtko
2 łyżki słonecznika
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
6 ziemniaków małych
6 kawałów rozmarynu

Wykonanie.
Ziemniaki niezbyt duże podłużne, obrać  przekroić na pół i ugotować. Złożyć po dwie połówki i włożyć rozmaryn.
Pestki słonecznika wsypać do rozdrabniacza, dodać masło, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę i utrzeć na gęstą pastę. Słonecznik może być grubo rozdrobniony.
Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Wraz z tłuszczem przełożyć do naczynia lub blaszkę .Posmarować pastą słonecznikową i zapiekać 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Podawać z ziemniaczkami i jeżeli możemy z tłuszczykiem wytopionym podczas zapiekania.