.

czwartek, 11 grudnia 2014

Galaretka ogórkowo-marchewkowa


Jelly with cucumbers and carrots


Składniki.
6 marchewek średniej wielkości
1 długi ogórek
1/2 szklanki wina białego wytrawnego
1/2 łyżeczki papryki łagodnej
1/4 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki żelatyny
sól
pieprz

Sos.
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
sol
pieprz

Wykonanie.
Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.
Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra i dodać 4 łyżeczki żelatyny ,paprykę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.
Marchew pokroić w paski, a ogórek w plastry.
Foremkę,11 x 21 cm, zwilżyć wodą i wyłożyć folią. Na dno wlać trochę wywaru, kiedy zastygnie układać warstwami paski marchwi i plastry ogórka.
Zalać wywarem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Przed podaniem przygotować sos. Wymieszać oliwkę i  ocet winny, dodać posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Sos podać w osobnym naczyniu.


Kacze udka duszone w maladze


Duck legs in malaga


Składniki.
2 kacze udka
1/2 szklanki wina Malaga
3 goździki
gałka muszkatołowa
skórka starta z pomarańczy
sól
pieprz
1 jabłko
1 pomarańcza

Wykonanie.
Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok Przyprawy zmiażdżyć i natrzeć nimi udka, posypać solą i pieprzem, dodać skórkę pomarańczy .Sokiem skropić mięso. Odstawić na 1h.
Udka ułożyć w garnku, podlać łyżką wody i opiec z obu stron pod przykryciem. Polewać wytopionym tłuszczem, dodać cząstki jabłka..Po 30 minutach nadmiar tłuszczu zlać i wlać malagę .Dusić ,aż mięso będzie miękkie, pod koniec odkryć i mięso zrumienić. Podawać z plastrami pomarańczy.