.

wtorek, 9 grudnia 2014

Naleśniki Black Red White


Pancakes Black Red White


Składniki.
1,5 szklanki przesianej mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
2 łyżki cukru
½ paczki cukru waniliowego
Szczypta soli
2 łyżki kakao

Nadzienie.
20 dag twarogu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 cukier waniliowy

Polewa.
50 dag truskawek 
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie.
Składniki ciasta naleśnikowego, bez kakao, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wlać 1-2 łyżki wody, dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Twarożek zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym.
Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.
Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami.