.

piątek, 5 grudnia 2014

Polędwica wieprzowa w jogurcie


Pork tenderloin in yogurt




Składniki.
50 dag polędwicy wieprzowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka papryki słodkiej
10 dag sera ementalskiego
1 łyżka mąki
1 cebula
2 łyżki masła
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka Kucharka
2 łyżki natki pietruszki

Wykonanie.
Umytą, osusz polędwicę oczyścić z błon. Natrzeć solą i papryką. W mięsie zrobić nożem głębokie otwory i włożyć w nie słupki sera do 3/4 ich długości.
Mięso obtoczyć w mące. Obsmażyć mięso na maśle, na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ser powinien się rozpuścić.
Dodać posiekaną cebulę, krótko przysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję.
Przed podaniem posypać pietruszką i podawać z ziemniaczkami i brukselką.

Mięsko jest mięciutkie, a sos wyśmienity. Polecam z całego serca.