.

środa, 3 grudnia 2014

Tort mokka


Coffee cake


Składniki.
20 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
10 dag cukru
2 jajka
1 łyżka miodu płynnego
150 ml oleju słonecznikowego
150 ml mleka

Krem.
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wody wrzącej
1 łyżka spirytusu
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 szt. śmietan-fix

Dekoracja.
1 wafel
5 dag czekolady

Wykonanie.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jajka, olej,
mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę.
Ciasto przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych tłuszczem.
Piec w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę.
Krem.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać.
Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym.
Dekoracja.
 Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu.