.

wtorek, 2 grudnia 2014

Torcik z wątróbką drobiową


Cake with chicken liver



Składniki.
30 dag wątróbki
1 cebula
30 dag kapusty czerwonej
1/4 główki sałaty lodowej
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
1 łyżeczka kminku

Ciasto.
2 szklanki mąki
12,5 dag tłuszczu
1/2 szkl. śmietany 18%
2 dag drożdży
1/4 łyżeczki soli
jajko do posmarowania

Wykonanie.
Wątróbki oczyszczone, wymoczone w mleku smażyć krótko na maśle. Posypać solą, pieprzem i majerankiem.
Przesmażyć posiekaną cebulę'
Kapustę blanszować, spłukać zimną wodą i smażyć na maśle w niskiej temperaturze 3 minuty. Pokroić na małe kawałki.
Liście sałaty lodowej smażyć, aż lekko zmiękną.
Przygotować ciasto. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem.
Dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
Rozwałkować i wyciąć 2 krążki. Jednym wylepić dno i boki foremki,18 cm,
Wyłożyć czerwoną kapustę, posypać przyprawami, teraz wątróbka i następnie sałata, sól, pieprz. Nakryć drugim krążkiem. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem.
Piec w temp.200 stop. 20 minut.

Torcik doskonale smakuje z sosem grzybowym lub jogurtowo-ziołowym.

Wątróbki drobiowe w szynce parmeńskiej


Livers in Parma ham


Składniki.
30 dag wątróbek drobiowych
6 plastrów szynki parmeńskiej
pieprz

Marynata.
5 dag oliwek zielonych
1 łyżeczka kminku zmiażdżonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
50 ml oliwy

Wykonanie.
Wątróbki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i każdy kawałek owinąć plastrem szynki.
Osączone oliwki drobno pokroić lub zmiksować i wymieszać z kminkiem i papryką.
Zawiniątka, po dwa, nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte, najlepiej na całą noc do lodówki.
Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić.
Wątróbki mają wyśmienity smak i kminkowy aromat.