.

niedziela, 30 listopada 2014

Kapuśniak z czerwonej kapusty


Red cabbage soup


Składniki.
50 dag kapusty czerwonej
3 ziemniaki
1 jabłko
1 cebula
1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
6 szt. białe kiełbaski
1 łyżka masła
sól
pieprz
natka pietruszki

Wykonanie.
Oczyszczoną kapustę pokroić w kostkę. Zalać 1 litr wywaru i ugotować. Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać resztą wywaru i ugotować.
Białe kiełbaski ugotować, wyjąć je, a wywar dolać do kapusty.
Cebulkę pokroić i przesmażyć z pokrojonymi kiełbaskami.
Do kapusty dodać ugotowane ziemniaki, cebulkę z kiełbaskami i plasterki jabłka.
Doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować. Posypać natką pietruszki.



Szaszłyczki drobiowe z harissą


Chicken with harissa


Składniki.
1 pierś z kurczaka
2 szalotki

Marynata.
1 łyżeczka harissy
2 łyżki oleju sezamowego
świeży rozmaryn
pieprz
sól

Wykonanie.
Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu.
Na marynatę wymieszać harissę z olejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h.
Szalotki obrać i pokroić ukośnie w 05-1 cm kawałki

Nabić na patyczki mięso i szalotki. Piec na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 5 minut, obracając szaszłyczki.