.

sobota, 29 listopada 2014

Andrzejki 2014 - cień wosku

Dziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze.

  29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z butami, wróżby ciasteczkowe i wiele innych regionalnych, staropolskich zabaw ucieszy wielu z nas.  Rok temu napisałem sporo  na  temat zabaw . Zabawa, zabawą ,ale jakieś małe przekąski zawsze się przydadzą . Dzisiaj proponuję małe co nieco, które jest łatwe i szybkie do przygotowania. Może je zrobić każdy Solenizant.

Selerowe „pochrupanki”.


Składniki.
3 łodygi selera naciowego
5 dag sera Feta
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka natki pietruszki
chilli do dekoracji

Wykonanie.
Ser Feta zmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki.
Łodygi selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli.

Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi.


Składniki.
10 babeczek wytrawnych
10 oliwek królewskich
5 dag naturalnego serka homogenizowanego
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
natka do dekoracji

Wykonanie.
Serek wymieszać  z chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką.


Kminkówki krucho-drożdżowe.


Składniki.
20 dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
2 łyżki kminku

Wykonanie.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać sól.
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Połączyć z drożdżami i szybko wyrobić.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce natłuszczonej i odstawić na 30 minut.
Posmarować jajkiem, posypać kminkiem i upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.

Słodkie pierożki.


Składniki
20 dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania

Nadzienie.
10 dag twarożku śmietankowego
1 łyżka śmietany
1 łyżka cukru
wanilia

Wykonanie.

Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki.
Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Roladki na jeden kęs.


Składniki.
20 dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
papryka ostra do posypania

Nadzienie.
Plastry szynki.

Wykonanie.
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.

Przekąska selerowo -gruszkowa


Składniki.
4 kawałki selera naciowego
1 gruszka
Marynata.
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki oleju sezamowego
rozmaryn, melisa
sól
pieprz

Wykonanie
Składniki marynaty wymieszać.
10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube, to przekroić wzdłuż, oraz ćwiartki gruszek marynować 1 h. Wyjąć i grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej.
Na każdym kawałku selera ułożyć ćwiartkę gruszki i przebić wykałaczką z listkiem melisy. Osobno podać krem cytrynowy aceto balsamico.



Niezbędnym uzupełnieniem andrzejkowego poczęstunku będzie barszczyk czerwony, lampka wina i filiżanka kawy.
Na koniec Andrzejkowa  „pogodynka”.
Gdy św. Andrzej ze śniegiem przybieży ,sto dni śniegu  na polu leży.
Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja.
Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima.
Gdy w Andrzeja deszcz lub słota  w grudniu drogi bez błota.


Wesołej zabawy !