.

poniedziałek, 17 listopada 2014

Szynka z szynkowara


Ham made at home


 

Składniki:
1,2 kg łopatka wieprzowa
4  łyżeczki żelatyny spożywczej
1,5 łyżeczki sól
2  łyżeczki sól peklowa
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka kolendra
2 ząbki czosnek
150 ml  wody

Wykonanie:
Mięso, oczyścić ze zbędnych błon. Pokroić w cienkie plastry. Rozbić każdy plaster tłuczkiem. Wszystkie przyprawy, razem z rozgniecionym czosnkiem, wymieszać z wodą. Przelać do miski.
Mięso wkładać do zalewy porcjami i dobrze wymieszać, tak jak byśmy robili mielone.
Do szynkowara włożyć woreczek foliowy i wkładać mięso, dobrze je ubijając. Można sobie pomóc drewnianą łyżką.  Szynkowar zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie, wkładamy szynkowar do wody i parzymy w temperaturze około 80 oC  140 minut. Wody powinno być około 2 cm poniżej górnego brzegu szynkowara. Po tym okresie z wody wyjmujemy szynkowar, schładzamy pod zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. No i wreszcie mamy swoją szynkę.
Rada. Następnym razem  zamiast z łopatki, zrobię z szynki wieprzowej.Myślę,że będzie jeszcze bardziej delikatna.


Pieczarkowa z bananem


Mushroom soup with banana



Składniki.
30 dag pieczarek
1 l wywaru mięsnego
2 gniazdka Fidellini Nidi z kurkumą
1 banan
0,5  łyżeczki curry
0,5  łyżeczki cynamonu
sól
pieprz
100 ml śmietany
natka pietruszki

Wykonanie.
Pieczarki oczyszczone pokroić w plasterki i przesmażyć.
Dodać do wrzącego wywaru i gotować 5 minut.
Dołożyć makaron i gotować, aż będzie miękki.
Dodać pokrojony w plasterki banan i przyprawy. Gotować 2-3 minuty.

Wlać śmietanę, posypać natką pietruszki i smacznego.

Krupnik na skrzydle


Krupnik na skrzydle z indyka


Składniki:
2 skrzydła indycze
1,5 l woda
2 liście laurowe
5 ziele angielskie
2 ziemniaki
2 marchewki
seler korzeń
1 pietruszka
10 dag kasza pęczak
sól
pieprz
vegeta
natka pietruszki
100 ml śmietana 18%

Wykonanie:

Skrzydła zalać zimną wodą, zagotować. Dodać ziele, liść i przyprawę do dań Kucharek. Po 0,5 godziny dodać warzywa i gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki.

Zupa ziemniaczana przecierana z pomidorami


Potato soup with tomatoes


Składniki.
4 ziemniaki
3 pomidory
1 łyżka oliwki
natka pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie.
Ziemniaki obrać, zalać wodą, osolić i ugotować. Ziemniaki przetrzeć, ale wywar zachować.
Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego.
Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika.

 Smaczna, dietetyczna zupa.

Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi


Potato soup with meatballs


Składniki.
4 ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
1/4 selera korzeniowego
1 łyżka masła
pieprz
sól 

Kulki mięsne z majerankiem.
25 dag wołowiny zmielonej
1 jajko
1 cebulka
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz

Wykonanie.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
Ziemniaki zalać wrzącym wywarem.
Pozostałe warzywa przesmażyć na maśle i dołożyć do ziemniaków. Gotować 5 minut.
Przygotować pulpeciki. Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć z przesmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki.
Kulki mięsne włożyć do zupy i gotować 10-15 minut.

Posypać majerankiem ,najlepiej świeżym i podać.