.

sobota, 15 listopada 2014

Tort czarno-biały z pumpernikla


Black and white cake with pumpernickel


Składniki.
40 dag pumpernikla
5 jaj
8 łyżek cukru
Krem.
2 cytryny
8 łyżek cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. wody
500 ml śmietany kremówki

Poncz.
3/4 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka cukru
1 łyżka spirytusu

Na wierzch.
2 łyżki płatków czekoladowych czarnych i białych

Wykonanie.
Pumpernikiel wysuszyć w piekarniku i zemleć w robocie lub na tarce.
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Ubić również żółtka. Połączyć zmielony pumpernikiel z pianą i żółtkami.
Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, 24 cm. i piec w temp.180 stop.35 minut.
Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z wymienionych składników.

Przygotować krem.
Z 2 cytryn wycisnąć sok. Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Ugotować kisiel. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się kożuch.
Śmietanę ubić, dodawać kisiel. Dokładnie wymieszać.

Krążki oraz boki posmarować kremem. Wierzch posypać płatkami czekolady.