.

czwartek, 13 listopada 2014

Gęś po polsku w kapuście

The Polish goose in the oven


Składniki.
2 nogi gęsi
50 dag kapusty kiszonej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryka zielona
2 pomidory
1 łyżeczka kminku
1 łyżka  majeranku
1 łyżeczka mąki
sól
5 dag smalcu
5 dag boczku wędzonego
100ml śmietany
1 łyżka natki pietruszki

Wykonanie.
Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem  i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.
Kapustę pokroić, przełożyć do  rondla,  zalać gorącą wodą, dodać kminek  i gotować do miękkości.
Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.
Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut.
Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC.
Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Gęsinę podać z  ziemniakami z wody ,posypaną  natką pietruszki.