.

sobota, 1 listopada 2014

Ciasto czekoladowo-serowe z kandyzowaną pomarańczą


Chocolate-cheese cake with candied orange


Składniki.
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżka skórki pomarańczowej-kostka
1 laska wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa.
60 dag serka kremowego
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
Polewa.
10 dag czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
50 ml śmietanki 36%
Plasterki pomarańczy kandyzowanej

Wykonanie.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Miksować wlewając stopniowo olej. Wsypać posiekaną skórkę pomarańczową.
Ciasto wlać do tortownicy,25 cm. i piec w temp.180 stop. przez 15 minut.
Jajka utrzeć z cukrem, serkiem i budyniem w proszku.
Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć masę serową. Piec 30 min. w temp.180 stop.

Czekoladę i masło stopić dodając śmietankę. Polać ostudzone ciasto i ozdobić pomarańczą kandyzowaną.