.

piątek, 31 października 2014

Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi


Potato cake with cream cheese and plum jam


Powidła śliwkowe stanowią tu wspaniały zamiennik klasycznych kremów.

Składniki.
1 kg ziemniaków
40 dag twarogu
4 dag masła
2 jajka
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 laska wanilii
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
10 dag powideł śliwkowych

Wierzch.
10 dag czekolady białej
1 łyżka masła
50 ml śmietanki
12 śliwek suszonych
100 ml śliwowicy
3 plastry pomarańczy kandyzowanej

Wykonanie.
Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym.
Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić  białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować  powidłami śliwkowymi, również wierzch.
Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować suszonymi śliwkami namoczonymi w śliwowicy i kandyzowanymi plastrami pomarańczy.