.

poniedziałek, 27 października 2014

Danisze, kopenhażanki czyli ciastka duńskie


Danish pastries


Składniki.
38-40 dag mąki pszennej
125 ml mleka
50 ml wody
1 jajko
2 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 białko do posmarowania
2 łyżki cukru brązowego do posypania

Nadzienie.
4 łyżki cukru
2 łyżki syropu buraczanego lub miodu
40 ml śmietanki
3 łyżki masła
5 dag czekolady
1 garść żurawiny
1 garść migdałów

Wykonanie.
Wymieszać przesianą mąkę, drożdże, posiekane zimne masło, cukier ,sól i krótko miksować. Mają być widoczne grudki masła.
Wlać wymieszane mleko z wodą i jajkiem, delikatnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto w lodówce może być dłużej, do trzech dni.
Ciasto, podsypując lekko mąką, rozwałkować w prostokąt. Złożyć na 3 części i rozwałkować. Znowu złożyć ,obrócić o 90 stopni i rozwałkować. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Rozwałkować na grubość około 5mm.Podzielić na kwadraty o boku 6cm.
Migdały uprażyć na patelni.
Do rondelka włożyć masło, czekoladę, wlać śmietankę i syrop buraczany, wsypać cukier i podgrzewać do stopienia czekolady. Wsypać żurawinę i migdały. Dobrze wymieszać.
Na każdy kwadrat ciasta nałożyć nadzienie. Rogi zawinąć do środka, skleić.
Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem.
Piec w temp.180stop. 20-25 minut.


Przygotowując nadzienie możemy je modyfikować. W oryginalnych ,duńskich zazwyczaj są migdały mielone.