.

sobota, 25 października 2014

Pstrąg grillowany z sosem koperkowym


Grilled trout with dill sauce


Składniki.
2 pstrągi
2 ząbki czosnku
1 cytryna
2 liście laurowe
natka pietruszki
świeży tymianek
1 łyżka oliwy

Sos.
5 dag masła
1 łyżeczka musztardy Dijon
125 ml śmietanki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koperku świeżego
sól
pieprz

Wykonanie.
Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić.
Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół.

Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pstrągi grillować po 4-5 minut z każdej strony.

Podać z sosem koperkowym.