.

piątek, 24 października 2014

Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana


Hokkaido pumpkin-roasted, stuffed


 
Składniki.
1 mała dynia hokkaido
2 łyżeczki oliwa z oliwek
sól
pieprz

Farsz.
10 dag ryż basmati
25 dag mięso mielone
0,5 szt. papryka czerwona
5  ząbków czosnek
2 szt. cebula
1 łodyga seler naciowy
0,5 papryczka chilli
1 jajko
sól
pieprz
tymianek
majeranek
olej do smażenia

Wykonanie.
Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki. Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, odstawić na 15 minut, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika,  piec 20 minut w temperaturze 190 oC.
W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz.
Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek.
Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć.  Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko.
Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy.


Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga obierania ze skórki. Skórka zmięknie podczas pieczenia.