.

wtorek, 21 października 2014

Chlebek cytrynowo-pieprzowy


Bread lemon-pepper


Składniki.
25 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
5 dag masła
1 łyżka cebuli suszonej
9 dag sera cheddar
2 łyżeczki octu
180 ml mleko

Wykonanie.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą. Dodać zmielony pieprz cytrynowy lub jeżeli takiego brakuje, to 1 łyżeczkę otartej skórki cytrynowej i 2 łyżeczki pieprzu czarnego.
Dodać masło i końcami palców rozcierać je z mąką na okruszki.
Dodać starty ser i cebulę.
Ocet wymieszać z mlekiem. Powinno wyglądać jak lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę.
Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na placki o grubości 2,5 cm.
Wierz naciąć na 8 trójkątów. Oprószyć mąką.
Piec w temp.210 stop. 25 minut, aż się dobrze zarumieni, a chlebek stuknięty w spód wyda głuchy odgłos.
Doskonale smakuje ciepły z masełkiem. My jedliśmy z gulaszem wołowym.
Chlebek z wierzchu chrupiący ,a w środku miękki.

 Zamiast suszonej cebuli można dodać świeży szczypiorek. Pieprz cytrynowy można zastąpić mieszanką 1 łyżeczki otartej skórki cytrynowej i 2 czarnego pieprzu.