.

piątek, 17 października 2014

Flądra w gniazdku


Fish in the socket



Składniki.
1 ziemniak
1 cukinia
1 marchewka
25 dag filet z flądry bez skóry
5 szt.  pieczarki
przyprawa do ryb
sól
tymianek
pieprz
1 jajko
50 ml śmietana 36%
masło
olej do smażenia

Wykonanie.
Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć  na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru  do pieczenia.
Cukinię i marchew pokroić w plastry, cukinię posolić, posypać tymiankiem i krótko grillować z obu stron na patelni grillowej. Marchew blanszować we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty, odcedzić, wysuszyć na sicie. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju.
Na plaster marchwi  położyć  grillowany plaster cukinii, następnie jeszcze jeden plaster marchwi, zwinąć w rulon i włożyć do foremki, dociskając do ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek.
Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić  solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego  do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut.

Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy czy jogurtowo-koperkowy.


Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo


Canarian mojo potatoes




Składniki.
15 ziemniaków małych
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli morskiej

Sos mojo.
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kminku rzymskiego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 łyżka wody gorącej

Wykonanie.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Umyte, osuszone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem ,aby ziemniaki pokryły się oliwką.
Obsypać solą morską i wstawić do piekarnika.
Piec 25-30 minut ,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone.
W czasie pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać.
Przygotować mojo.
Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować
Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo..