.

piątek, 10 października 2014

Pomidory zapiekane z borowikami i jajkami


Tomatoes baked with mushrooms and eggs


Składniki.
2 pomidory
2 borowiki
2 jajka
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie.
Z pomidorów ściąć czapeczkę i wydrążyć gniazda nasienne.
Borowiki drobno pokroić i przesmażyć z cebulką. Wlać roztrzepane jajka i krótko smażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i napełnić osolone pomidory.
Nakryć czapeczką i zapiec.

Ponieważ znowu wyrosły mi nowe grzyby zjadłem takie śniadanko.


Konfitura z czerwonej cebuli


With red onion jam


Składniki.
3 cebule czerwone
3 łyżki oliwy
2 łyżki cukru brązowego
50 ml wina Porto
1-2 łyżki miodu
3 łyżki aceto balsamico di Modena
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz

Wykonanie.
Obraną cebulę pokroić w piórka.
W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników.
Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć.
Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco.

Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów itp.


Śliwki marynowane


Pickled plums


Składniki.
1 kg śliwek węgierek
0,5l wody
0,25l octu 10%
60-70 dag cukru
goździki,
cynamon,
wanilia,
pieprz

Wykonanie.
Śliwki umyć w ciepłej wodzie w celu usunięcia z ich powierzchni nalotu. Osuszone  przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Śliwki powinny być dojrzałe ,ale jędrne.
Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać śliwki i odstawić na 24h.
Następnego dnia śliwki z marynaty odcedzić i  przekładać warstwami do słoja przesypując warstwą cukru ,zamknąć i odstawić. Cukier szybko zacznie się rozpuszczać tworząc syrop. Tak zamarynowane śliwki można jeść po kilku dniach, tygodniach i miesiącach. Z dnia na dzień stają się smaczniejsze.
Marynatę octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy.


Rada. Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna dekoracja innych potraw.

Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey


London's plum, marinated in Earl Grey


Składniki.
30 dag śliwek suszonych
300 ml wody
7 łyżeczek herbaty Earl Grey czarnej
25 dag cukru
250 ml octu czerwonego Ponti
0,5 cytryny
7 goździków
3 ziarna ziela angielskiego
3 cm kory cynamonowej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu

Wykonanie.
Śliwki suszone, nie wędzone, przelać ciepłą wodą i przełożyć do miski.
Zaparzyć mocną herbatę, przecedzić i zalać nią śliwki. Zakryć i odstawić przynajmniej na 12h, a najlepiej na noc.
Przełożyć do rondla i zagotować, nie gotować!
W drugim rondlu zagotować ocet dobrej jakości (ja używam  octu od marynowania świeżych śliwek) ze wszystkimi przyprawami.
Dodać  śliwki z herbatą i wystudzić.
Śliwki przełożyć do słoików i zalać przegotowaną, przecedzoną zalewą octową herbacianą. Słoiki zamknąć
Tak zamarynowane śliwki długo będą się "trzymać", ale u mnie znikają szybko.

Rada.

Londyńskie śliwki jemy z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi, z mięsem ,warzywami, białym serem, pieczywkiem. Śliwki mają wspaniały korzenny smak i są delikatniejsze od świeżych marynowanych w occie .

Oliwkowe knedelki


Oliwkowe knedelki


Składniki
70 dag ziemniaków
25 dag maki pszennej
1 jajko
sól
oliwki zielone z marchewka
sezam
2 łyżki masła

Wykonanie.
Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę.
Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto
Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jedna oliwkę i utoczyć kulkę.
Wrzucić na wrząca wodę i gotować, aż wypłyną.
Odcedzone bardzo lekko przesmażyć na rozgrzanym maśle, posypując czarnym sezamem.

Są smaczne ciepłe i na zimno.