.

sobota, 4 października 2014

Legumina z ryżu z jabłkami


Rice Pudding with Apples

 
Składniki.
10 dag ryżu
700  ml mleka
sól
1 laska wanilii
2 jajka
2 łyżki cukru
4 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu i cukru

Wykonanie.
Mleko zagotować z solą, wsypać ryż i gotować na małym ogniu 30 minut.
Rozklejony ryż przestudzić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Skropić cytryną.
Żółtka utrzeć z cukrem, ziarenkami wanilii i wymieszać z ryżem.
Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ryżem.
Na dno wysmarowanych masłem naczyń żaroodpornych nałożyć warstwę ryżu, plastry jabłek, przykryć ryżem i na wierzchu ułożyć plastry jabłek. Skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem.

Zapiekać przez 20 minut w temp.200 stopni.