.

wtorek, 30 września 2014

Jalousie jabłkowe




Składniki.
2 płaty ciasta francuskiego
2 jabłka
2 łyżki migdałów płatki
2 łyżki cukru 
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka cynamonu
1 białko lub mleko
1 łyżeczka cukru brązowego

Wykonanie.
Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie.
Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi.
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać kaszą manną, cukrem i cynamonem.
Jabłka ułożyć na cieście.
Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca ścisnąć brzegi obu płatów ciasta.
Posmarować białkiem i posypać cukrem brązowym.

Piec w temp. 200 stop. około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.


Spiralki z boczku na dymce


Bacon in the round


Składniki.
3 plastry świeżego boczku
1 pęczek dymki
pieprz
przyprawa kucharek
chilli
papryka czerwona
3 patyki do szaszłyków

Wykonanie
Plastry boczku rozklepać, przyprawić do smaku.
Z pęczka dymki, wykorzystać tylko zielony szczypior. 5 - 6 szczypiorków owijać plastrem boczku. Na czas grillowania, w środek włożyć  patyk do szaszłyków. Spiralki będą proste i nie będą się odkształcać. Grillować około 20 minut. Podając wyciągnąć patyki.




Grillowana nektarynka z wiejską szynką i pianką wasabi


Grilled nectarine with country ham and wasabi foam


Składniki.
1 szt. nektarynka
2 plastry wiejskiej szynki
1 łyżeczka curry
masło
Pianka wasabi.
100 ml śmietana 36%
pasta wasabi
1 łyżeczka sok z cytryny
sól
biały pieprz
pestki granatu

Wykonanie
Pinka wasabi.
Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym nabojem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki.
Nektarynkę przekroić, wyjąć pestkę, posmarować odrobiną masła, grillować na patelni, posypać curry, zawinąć w szynkę i wstawić na 4 minuty pod grill w piekarniku.