.

sobota, 27 września 2014

Grillowany łosoś z puree ziemniaczano brokułowym i pianką wasabi


Grilled salmon with wasabi foam


Składniki
2 szt.  filet z łososia
przyprawa do ryb
sok z cytryny
4 ziemniaki
4 różyczki brokuła
1 łyżka masła
1 łyżka śmietana 18%
sól
100 ml śmietana 36%
pasta wasabi
1 łyżeczka sok z cytryny
sól
biały pieprz
pestki granatu

Wykonanie
Pianka wasabi.
Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym nabojem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki.
Łososia posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną, odstawić na 15 minut.
Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach.
Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla.
Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć, dodać śmietanę i masło, ubić na puree, rozłożyć na talerzu, dodać łososia i piankę wasabi. Posypać pestkami granatu.