.

piątek, 26 września 2014

Rozgrzewające zupy


Warming soup for autumn

Jesienna , rozgrzewająca zupa jabłkowa


Składniki.
1 seler mały
2 jabłka winne
1/2 cytryny-sok
1 porcja włoszczyzny
2 łyżki masła
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka imbir świeży
natka pietruszki

Wykonanie.
Z włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego ugotować esencjonalny wywar.
Jabłka i seler obrać, zetrzeć na tarce na łezkach i skropić cytryną.
Masło stopić w rondlu , dodać starte jabłka i seler, dusić 10 minut. Mieszać, aby masa się nie przypaliła.
Zalać  wywarem z włoszczyzny ,dodać imbir, gałkę muszkatołową i  gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki.


Żurek z leśnymi grzybami


Składniki
50 dag grzyby leśne
30 dag kiełbasa biała
10 dag szynka wiejska wędzona
2 cebule
5 ząbków czosnku
250 ml zakwas żurku
200 ml śmietana 18%
 2 łyżki natka pietruszki
1,5 l bulion drobiowy
2 liść laurowy
5 ziaren ziele angielskie
sól
pieprz
majeranek
masło
olej do smażenia

Wykonanie
Do bulionu dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować białą kiełbasę. Wyjąć i pokroić w plasterki.
Czosnek, cebulę i  szynkę wędzoną pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą kiełbasę. Całość  dodać do gotującego sie na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas.
Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć na maśle z oliwą, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać do gotującej się zupy. Gotujący się żurek doprawić do smaku, majerankiem i pieprzem. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i połączyć z żurkiem. Doprowadzić do zagotowania, ale ze śmietaną już nie gotować. Na koniec dodać natkę pietruszki.