.

poniedziałek, 22 września 2014

Muffinki z jabłkami i węgierkami


Muffins with apples and plums


Składniki.
260 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
szczypta soli
120 ml oleju
2 jajka
1 łyżka miodu wielokwiatowego
120 ml jogurtu naturalnego
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru brązowego

Wykonanie.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić cytryną i posypać łyżeczką cukru.
Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukrem i szczyptą soli.
Dodać wymieszane ze sobą składniki mokre: olej, jogurt, jajka i miód i dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką.
Ciasto nałożyć do papilotek i wcisnąć kawałki jabłka.
Wierzch posypać cynamonem wymieszanym z cukrem.
Piec 20 min w temperaturze 190 stop. do zrumienienia.
Bardzo szybki wypiek, miękki i wilgotny.

Jesienne muffiny z węgierkami.

Składniki.
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku
170 g cukru
1 łyżeczka  miodu lipowego
120 ml śmietany 18%
2 jajka
30 dag śliwek węgierek
1 łyżka cukru 
2 łyżki migdałów w płatkach

Wykonanie.
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać.
Dodać wymieszane ze śmietaną , jajka i miód lipowy.  Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste.
Śliwki pokroić na ćwiartki i te na połowę ,dodać do ciasta i wymieszać.
Nałożyć do papilotek, posypać płatkami migdałowymi i cukrem białym.
Piec 20 minut w temp.190-200 stopni.