.

sobota, 13 września 2014

Na grzyby przepisy z borowikami


Mushrooms


Człowiek zna grzyby od pradziejów, zawsze stanowiły składnik jego pożywienia.
Już w starożytnym Rzymie ceniono potrawy z grzybów. Starożytna literatura przyrodnicza ,medyczna i piękna dostarcza na to dowody. Człowiek współczesny nie stracił zainteresowania grzybami ,mimo wiedzy ,że ich wartość odżywcza jest niska i niektóre gatunki są śmiertelnie trujące. Postępująca cywilizacja ,pośpiech ,praca powoduje, że odczuwamy  potrzebę kontaktu z naturą i aktywnego wypoczynku. Przebywając w lesie, nad wodą chętnie łapiemy za koszyk i wyruszamy na grzybobranie. Nie zawsze jest to branie, częściej poszukiwanie. Zazdroszczę  Skandynawom.  Nie oddalając się zbytnio od leśnego parkingu można tam znaleźć dużo dobrych grzybów, bo  ich nie zbierają.
Nam grzyby wzbogacają i urozmaicają jadłospis. Wpływają dobrze na trawienie , odpowiednio przygotowane powinny mieć swoje miejsce w naszym pożywieniu. Warto je wykorzystywać w dietach odchudzających, bo są niskokaloryczne ,a dają poczucie sytości i zmuszają do pracy przewód pokarmowy. Opublikowałem sporo przepisów z różnymi grzybami, a teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami.


Torcik sezamowy z borowikami



 Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem.

Składniki.
Placuszki sezamowe
50 g sezamu białego
10 g maku
20g masła
5 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
10 g miodu lipowego
Sos cebulowo - koperkowy.
100 ml śmietany 18%
1 cebulka mała
1 łyżka koperku
Sól, pieprz.

Wykonanie.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Rozłożyć na papierze do pieczenia małe kopczyki.
Piec w temp.180 stop. z nawiewem około 10 minut.Sprawdzać .
200 g borowików oczyścić ,pokroić na części i usmażyć na oleju razem z krążkami cebuli.
Posypać solą i pieprzem do smaku.
Usmażone grzyby ułożyć na jednym ciasteczku sezamowym i przykryć drugim. Polać sosem.
Sos
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Jajka w koszulkach z borowikami.


Składniki
2 jajka
20 dag grzybów
Oliwa
Ocet
Sól  morska gruboziarnista ,pieprz
Szczypiorek

Wykonanie.
W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulce.
Oczyszczone borowiki usmażyć na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem.
Na ciepłym talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem.
Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską.


Grzyby na sposób dziadka.



 Składniki.
300g borowiki
50g szynki wiejskiej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
50ml wina czerwonego wytrawnego
natka pietruszki
 tymianek
 sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie.
Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć.
Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami.
Usmażyć na oliwie, nie rumieniąc Przyprawić solą i pieprzem .Wlać wino.
Dodać pokrojoną  drobno szynkę wiejską i cebulkę. Wymieszać.
Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić grzybami.
Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika  i pozwolić im „dojść” .
Torebki położyć na talerzach i zaraz podać.


Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów, dusić, smażyć, marynować i suszyć.
Ponieważ są ciężkostrawne dzieciom do lat 5-ciu w ogóle się ich nie podaje.
Niebezpiecznym skutkiem grzybobrania bywają zatrucia, wynikające z nieznajomości  grzybów. Należy zbierać tylko te grzyby ,które umiemy dobrze określić. Nie ma żadnej praktycznej recepty, poza atlasem grzybów, na to ,jak odróżnić grzyb jadalny od trującego. Niektórzy wierzą, że srebrne sztućce lub cebula po zetknięciu z grzybem trującym czernieją, nie jest to jednak prawda. Podobnie jak to ,że grzyby trujące są ostre i gorzkie w smaku i nieprzyjemnie pachną. Akurat odwrotnie, muchomor sromotnikowy jest łagodny w smaku , a zapach ma nijaki. Ślimaki obgryzają zarówno grzyby jadalne jak  i trujące!
Życzę wszystkim dużo zdrowej radości ze zbierania grzybów w swoich tajemnych zakątkach i smacznych potraw.
Smacznego.