.

wtorek, 9 września 2014

Sernik z tuńczykiem i pomidorami.


Cheesecake with tuna and tomatoes.



Składniki.
Spód
20 dag krakersów
2 łyżki masła
1 łyżka oregano

Warstwa z tuńczykiem
40 dag sera twarogowego
4 łyżki śmietany 
30 dag tuńczyka w oleju  z puszki 
sol,
pieprz,
sok z cytryny do smaku
4 łyżeczki żelatyny

Warstwa pomidorowa
500 ml przecieru z pomidorów
sól,
pieprz,
chilli ,
cynamon
5 łyżeczek żelatyny

Do dekoracji
oliwki
bazylia

Wykonanie.
Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło i wszystko dobrze wymieszać.
Wyłożyć na dno tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika.
Do miski włożyć ser, śmietanę ,osączonego tuńczyka i przyprawy do smaku.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej ,przegotowanej wody, dodać 2 łyżki masy tuńczykowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, dobrze wymieszać.
Wyłożyć na spód z krakersów i wstawić do lodówki do stężenia.
Przecier z pomidorów wymieszać z przyprawami.
Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i wylać na masę serowo-tuńczykową Wstawić do lodówki do stężenia.
Wierzch przybrać oliwkami i listkami bazylii.

Smaczny wytrawny sernik to idealna przekąska, przystawka czy nawet danie główne. Dorze smakuje z gęstym sosem balsamicznym.