.

poniedziałek, 8 września 2014

Tarta z figami i gruszką.


Tart with figs and pears.


Składniki.
Spód.
200g mąki 
100g cukru
100g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
Masa serowa.
500g mascarpone
3 łyżki cukru
2 żółtka
Wierzch.
3-4 figi
1-2 gruszki
4 łyżki dżemu pomarańczowego

Wykonanie.

Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki.
Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego.
Piec w temp.180 stop.15 minut.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód.
Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce.
Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.

Poczekać ,aż przestygnie i ułożyć na paterze.