.

piątek, 5 września 2014

Smażone zielone pomidory z ziarnami.


Fried green tomatoes .


Składniki.
2 zielone pomidory
1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka sezamu białego
1 łyżka tymianku suszonego
1 łyżka mieszanki pieprzu
1 łyżeczka soli
plastry szynki wędzonej

Wykonanie.
Płatki owsiane wymieszać ze słonecznikiem, siemieniem i sezamem.
Pomidory jędrne, zielone pokroić w 1cm plastry.
Posypać solą, mieszanką pieprzu kolorowego  i tymiankiem. Pozostawić na 5 minut.
Panierować ,najpierw lekko w mące, następnie w roztrzepanym jajku i otoczyć w mieszance z płatków owsianych z ziarenkami.
Smażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony.
Podać z plastrami wiejskiej szynki wędzonej.

Ja potraktowałem pomidorki jako przystawkę, ale bardzo dobrze komponują się jako dodatek obiadowy do mięsa czy ryżu.