.

wtorek, 2 września 2014

Bułeczki do szkoły.


Rolls to school.


Składniki.
1/2 kg mąki pszennej
25g drożdży
280ml mleka
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
25g masła
18 pomidorków koktajlowych 
18 kulek mozzarelli
3-4 łyżki natki pietruszki
wierzch
jajko do posmarowania
czarnuszka

Wykonanie.
Do miski robota przesiać mąkę.
W letnim mleku rozpuścić drożdże i dodać do mąki.
Dodać roztrzepane jajko , stopione masło oraz sól.
Włączyć robot i wyrabiać ,aż utworzy się zwarta masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzyć wałek, podzielić na kawałki.
Z każdego kawałka uformować placuszki .
Posypać natką pietruszki, położyć 1 pomidorek i 1 kulkę mozzarelli, zawinąć i skleić.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
Ułożyć na blasze sklejeniem na spodzie. Piec w temp.180 stop. 20-25 minut.


Bułeczki pakujemy latorośli do śniadaniówki ,dokładając jabłuszko !