.

sobota, 30 sierpnia 2014

Pieczona kukurydza z ziołowo orzechową posypką.


Roasted corn.


Składniki.
2 kolby kukurydzy
2 łyżki masła
1 strąg chilli małe
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka oregano świeżego
2 łyżki orzechów laskowych
1 ząbek czosnku
1 limonka
sól ,pieprz

Wykonanie.
Pietruszkę , oregano , chilli i orzechy posiekać.
Dodać skórkę otartą z limonki lub cytryny.
Roztopić masło ,dodać mieszankę ziołową i wymieszać.
Liście wokół kolby rozchylić, posypać solą pieprzem i obłożyć maślaną masą .
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 20-25 minut w temp.180 stopni.
Czas zależy od tego jak miękką lubimy kukurydzę.
Z upieczonej kukurydzy zdejmujemy liście i kroimy na kawałki lub obgryzamy całą.

Rada.

Zbyt długie gotowanie, pieczenie kukurydzy powoduje ,że robi się znowu twarda, podobnie jak solenie wody na początku gotowania .