.

czwartek, 21 sierpnia 2014

Tort naleśnikowy.


Crepe cake.


Farsz mięsny.
40 dag mięso mielone wołowe
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
1 puszka pomidorów pellati pokrojonych
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki tymianku i bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka sosu chilli
Sól, pieprz, cukier do smaku
Masło i olej do smażenia
10 dag ser żółty

Farsz ze szpinaku.
25 dag szpinak  w liściach
2 ząbki obranego i posiekanego czosnku
1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula
15 dag. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę
1 jajko roztrzepane
5 dag masło
Olej do smażenia i masło
 sól ,czarny pieprz
Naleśniki.
1 szkl. mąki przesianej
2 jajka
0,5  szkl. mleka
0,5  szkl. wody mineralnej
½  łyżeczka soli.
Dodatkowo.
1 jajko
1 łyżka startego sera

Wykonanie.
Farsz mięsny-
Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać  starty żółty ser.

Farsz ze szpinaku-
Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła,  wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym, mieszając dodajemy liście szpinaku. Całość dusimy tylko chwilę, solimy, dodajemy pieprz. Szpinak musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu. Po kilku minutach nasz szpinak jest  gotowy. Przekładamy szpinak na sito i niech obcieknie i przestygnie. Teraz szpinak do miski i dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.
Naleśniki-
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki. Potrzebne będą 4 szt.

Wykonanie tortu.
Najlepsza będzie forma do tortu, średnicy usmażonych naleśników. Formę przesmarować  odrobiną oleju i położyć naleśnik na który nałożyć połowę farszu mięsnego. Nakryć naleśnikiem i położyć farsz ze szpinaku, na który położyć  naleśnik i drugą część farszu mięsnego. Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki  sera.
Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje.

Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany jako samodzielne danie.