.

wtorek, 19 sierpnia 2014

Pierwszy milion Christophera.


The first million Christopher.



Dziękuję wszystkim odwiedzającym mój blog. Milion wejść na bloga ,to niemały sukcesik. Cieszę się, że dostarczam Wam  kulinarnych inspiracji, a życie nabiera smaku. Kuchnia i gotowanie to dla mnie kulinarna podróż w kraju i po świecie.
Bardzo lubię podróżować i dużo zwiedziłem. Mam wiele niezatartych przeżyć dotyczących ciekawych, mniej lub bardziej egzotycznych, przepysznych posiłków, które jadłem w modnych restauracjach, gospodach przydrożnych, tawernach, w domach gospodarzy. Podróżując unikam wielkich restauracji, gdzie gotuje się szybko, masowo i tanio. Wybieram małe restauracyjki i zamawiam miejscowe specjalności. Poza węgorzem zjem wszystko!


Serdecznie zapraszam do dalszych odwiedzin na Kulinarny Blog Christophera.

Grillowana karkówka z wędzoną szynką.


Grilled pork with smoked ham.



Składniki.
4 kotlety z karkówki
4 plastry prosciutto crudo
5 szt. cebula
5 dag suszone pomidory koktajlowe
0,5 szt. papryka żółta
0,5 szt. papryka czerwona
przyprawa do dań Kucharek
majeranek
pieprz cayenne
2 ząbki czosnek
3 łyżki olej
bazylia
pieprz czarny
papryka słodka

Wykonanie.
Karkówkę pokroić na 4 kotlety, rozbić, przyprawić. Do oleju dodać pokrojony drobno czosnek, dwa listki pokrojonej drobno bazylii i włożyć doprawione kotlety. Marynować około 1 godziny.
Kotlety wyjąć, ponacinać i w nacięcia wsunąć po jednym plastrze wędzonej szynki.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski,  dodać suszone pomidorki cherry i przesmażyć na patelni, doprawić przyprawą do dań i majerankiem.

Kotlety z szynką  przesmażyć na patelni grillowej i położyć na cebuli. Zapiec w piekarniku około 10 minut pod grillem.