.

wtorek, 5 sierpnia 2014

Kurczak w potrawce.


Chicken fricassee.


Składniki.
3 szt . udziec z kurczaka
2 marchewki
1 kostka bulionowa
2 liść laurowy
3 ziele angielskie

Sos.
1 łyżka masła
1 łyżka mąka
100 ml. bulion
100 ml. śmietana 36 %
10 dag świeży agrest
5 dag rodzynki
1 łyżeczka cukier
sól
pieprz
sok z cytryny

 Wykonanie.
Kurczaka ugotować w  bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W trakcie gotowania dołożyć marchew .Udziec  i marchew wyjąć Bulion przecedzić i pozostawić do sosu.
W gorącym bulionie namoczyć rodzynki i na 5 minut włożyć świeży agrest, następnie bulion z rodzynkami i agrestem przelać przez sito, owoce osączyć.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny.
Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem.