.

poniedziałek, 28 lipca 2014

Złota rybka sielawa.


Złota mazurska rybka na soczewicy.




Składniki.
4 szt. sielawa wędzona
1/2 szkl. soczewicy czerwonej
1/2 szkl. soczewicy zielonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1 ogórek małosolny
1 łyżka koperku
1 łyżeczka papryki słodkiej

Wykonanie.
Pomyślmy życzenie, to naprawdę złote rybki. Piękne ,prawda.
Brzuszki sielawy rozchylić i usunąć ości. Chwytamy za kręgosłup i łatwo wyciągamy.
Obie soczewice ugotować osobno i ostudzić.
Obie papryki pokroić w drobną kostkę i dodać ,zieloną do soczewicy zielonej ,a czerwoną do czerwonej.
Do zielonej dodać pokrojony ogórek, i posiekany koperek, a czerwoną posypać zmieloną słodką papryką. Wymieszać.
Na półmisku układamy soczewicę czerwoną i obok zieloną i na każdej stawiamy złotą rybkę.

Złota rybka - wędzona sielawa w sałatce z agrestem.


Składniki.
4 szt. sielawa wędzona
0,25 szt sałata lodowa
1 garść agrest
5 szt. śliwki węgierki
5 szt. pomidorki koktajlowe
0,25 szt. cebula czerwona
kiełki rzodkiewki
sos winegret

Wykonanie.
Przygotować sielawę. Obrać ze skórki i usunąć ości.
Sałatę pokroić nożem do warzyw i rozłożyć  na talerzu. Dodać śliwki bez pestek, pomidorki koktajlowe i agrest. Na całości rozłożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i fileciki z sielawy. Posypać kiełkami rzodkiewki i polać sosem winegret.
Sos winegret - ząbek czosnku, bazylia, sok z 0,5 cytryny, oliwa z oliwek, sól.