.

sobota, 26 lipca 2014

Kapusta Pak Choi z łososiem.


Cabbage Pak Choi with salmon.


Pak Choi, Bok Choi, Choi Sum to nazwy odmian kapusty, którą Chińczycy nazywają małą białą kapustą. Znana jest też jako kapusta gorczycowa.
 
Składniki.
2 kapusty
1 ząbek czosnku
2 plasterki imbiru świeżego
2 cm papryczki chilli
szczypta soli, cukru
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu słodko pikantnego
2 plastry łososia wędzonego

Wykonanie.
Kapustę umyć. Odciąć twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać.
Resztę kapusty pokroić wzdłuż na parę części.
Plastry łososia pokroić w paski.
Czosnek, imbir i chilli drobno posiekać i przesmażyć na oleju.
Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody,
Następnie dodać resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie.
W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę.
Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością z patelni.

U nas to była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych.

Można pominąć łososia lub dodać paseczki szynki.