.

niedziela, 20 lipca 2014

Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło.


Meat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat.


 

Składniki.
1 kg mięso  z łopatki wieprzowej
30 dag kaszanka
10 dag feta grecka
2 jajka
1 bułka namoczona w mleku
3 cebule
1 łyżka śmietana 18%
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
majeranek
pieprz
przyprawa Kucharek


Wykonanie.
Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, śmietanę, pokrojone w kostkę i przesmażone 2 cebule, przyprawy.
Całość dobrze wyrobić i rozłożyć na folii do pieczenia, formując prostokąt.
Cebulę i ząbek czosnku, drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać kaszankę. Całość chwilę smażyć, przestudzić i rozłożyć na mięsie, formując wąski pasek, na który rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę.
Całość zwinąć w rulon, związać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC  1 godzinę.
Wyjąć  z pieca i po 10 minutach pokroić w plastry i podać np. z sosem z kurek.

Jeżeli podajemy na zimno. Po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.