.

środa, 9 lipca 2014

Pizza ziemniaczana z leśnymi grzybami.


 Potato pizza with  mushrooms.



Składniki.
125 ml ciepłego mleka
50 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
170 g ziemniaków tłuczonych
125 g mąki
2 łyżki posiekanego oregano
sól, pieprz

Wierzch.
500 g grzybów leśnych
1 cebula
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
1-2 łyżki oleju
sól, pieprz
2 łyżki keczupu
2 łyżki sera mozzarella

Wykonanie.
Z mleka, drożdży cukru i szczypty soli przygotować rozczyn. Poczekać ,aż się spieni.
Ugotować ziemniaki i utłuc lub przepuścić przez praskę.
W misie robota wymieszać mąkę, ziemniaki, oregano, sól, pieprz i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ,aż ciasto będzie gładkie.
Odstawić do wyrośnięcia, ponad 1h.
Oczyszczone grzyby pokroić  ,nie za drobno, gotować we wrzątku 2-3 minuty i odcedzić.
Cebulę i papryki pokroić w piórka i przesmażyć wraz z grzybami na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty.
Formę do pizzy wysmarować grubo oliwą i  ułożyć ciasto. 
Ciasto posmarować keczupem ,posypać startą mozzarellą i wyłożyć grzyby z warzywami .

Piec w temp. 210 stop. 25 minut i podawać.