.

czwartek, 3 lipca 2014

Zapiekane truskawki z sosem truskawkowym.


Roasted strawberries with strawberry sauce.



Składniki.
20dag truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
100g sera ricotta
100ml śmietany kwaśnej
2 jajka
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól

Sos.
20dag truskawek
1 łyżka aceto balsamico-krem
1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego

Wykonanie.
Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki i posypać cukrem pudrem.
Pozostałe składniki zmiksować na puszystą masę.
Do 4 ramekinów nałożyć truskawki i zalać masą.
Wstawić do żaroodpornego naczynia, wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości ramekinów  i zapiekać około 20minut.Próba patyczka.
Sos-truskawki zmiksować i wymieszać z kremowym octem balsamicznym i pieprzem.

Zapieczone truskawki podać z sosem truskawkowym.