.

środa, 2 lipca 2014

Czereśnie w galaretce na galaretce jogurtowej.


Sweet cherries in jelly. Cherries on yogurt jelly.



Składniki.
50 dag czereśni
2 galaretki wiśniowe
50 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru z wanilią
5 łyżeczek żelatyny

Wykonanie.
Czereśnie przekroić na pół i wyjąc pestki.
Włożyć do gorącej rozpuszczonej galaretki. Schłodzić.
Czereśnie razem z galaretką przelać do foremki wyłożonej folią. Odstawić do całkowitego stężenia.
Żelatynę zalać małą ilością wody i rozpuścić w łaźni wodnej. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu ,wymieszać i dodawać do reszty jogurtu dobrze mieszając.
Masę jogurtową wyłożyć na czereśniową galaretkę. Odstawić do stężenia.
Wyłożyć na półmisek galaretką jogurtową na spód.
Udekorować czereśniami. Czereśnie zanurzamy w białku i następnie otaczamy w cukrze.
Smaczna ,zdrowa, sezonowa rozpusta.