.

niedziela, 29 czerwca 2014

Rolki z kurczaka ze szpinakiem i sosem z boczniaków.


Rolls of chicken with spinach.


Składniki.
2 piersi z kurczaka
5 dag świeży szpinak
4 pomidor suszone z zalewy
1 ząbek czosnku
0,5 cebula
przyprawa do dań Kucharek
pieprz biały

Sos.
5 szt grzyby boczniaki
0,5 cebula
100 ml bulion grzybowy
50 ml śmietana 36%
pieprz czarny

Wykonanie.
Piersi z kurczaka rozbić przez folię, doprawić.
Ząbek czosnku i cebulę drobno pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, dodać liście szpinaku, chwilę przesmażyć  wszystko razem. Doprawić  przyprawą do dań Kucharek i pieprzem. Przestudzić, całość posiekać i farsz położyć na filetach z kurczaka. Zwinąć w ruloniki i każdy rulonik w folię do pieczenia.
Piec w piekarniku 20 minut w temp. 190 oC. Po 20 minutach odwinąć, wyjąć z folii i zapiec pod grillem około 5 minut.
W czasie pieczenia rolek, zrobić sos.
Cebulę pokroić w kostkę, boczniaki w paski. Przesmażyć na patelni, doprawić, podlać bulionem grzybowym, poddusić i dodać  śmietanę, zredukować.

Rolki z kurczaka podać polane sosem.