.

wtorek, 24 czerwca 2014

Delicje czekoladowo marcepanowe.


Chocolate marzipan.



 
Składniki.
300 g czekolady gorzkiej
200 g marcepanu
50 ml oliwki z orzeszków ziemnych
25 ml koniaku
50 g orzechów włoskich
20 g migdałów
1 łyżeczka cukru

Wykonanie.
W łaźni wodnej stopić połamaną czekoladę z oliwką.
Zdjąć z ognia i dodać pokrojony marcepan oraz koniak. Wymieszać i wylać do foremki (20x14cm) wyłożonej papierem.
Orzechy i migdały, posypane cukrem ,lekko uprażyć na suchej patelni.
Wierzch masy czekoladowo marcepanowej posypać orzechami i migdałami.
Wstawić do lodówki .Kiedy masa stężeje pokroić w małe kawałki. Kroi się łatwo i poddajemy się błogiej smakowitej rozkoszy.
Do zrobienia tej delicji zainspirowała mnie Caralajna z DS, a zmusiła Żona.