.

niedziela, 22 czerwca 2014

Sos kimizu z topinamburem.


Kimizu sauce with jerusalem artichoke.


 Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki.


Składniki.
Sos kimizu.
3 żółtka
szczypta soli duża
1 łyżeczka cukru
3 łyżki octu winnego
3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki wasabi

Towarzystwo.
8 cm ogórka
1 topinambur
4 krewetki
Wykonanie.
Wszystkie składniki zmiksować.
Przelać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie błyszczeć.
Schłodzić. Można zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce.
Oczyszczone, osolone krewetki obgotować przez 15 sekund.
Ogórek i topinambur pokroić w cienkie plasterki.

Wszystko ułożyć na 2 talerzach i podać z sosem kimizu.