.

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kruche migdałowe z truskawkami w piance.


Strawberry shortcake.



Składniki.
Ciasto.
2 szklanki mąki
4 łyżki zmielonych migdałów
100 g cukru
1 łyżeczka proszku
2 jajka
125 g masła
1 laska wanilii

Pianka bezowa.
3 białka
150 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
350 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki migdałów ,wiórki

Wykonanie.
Składniki ciasta szybko zagnieść. 1/4 włożyć do zamrażalnika ,resztę do lodówki na 30minut.
Tortownicę,24 cm,wyłożyć rozwałkowanym ciastem.
Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier i sok z cytryny. Ubijać do rozpuszczenia cukru.
Oczyszczone truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Delikatnie wymieszać z pianą i wyłożyć na ciasto.
Posypać startym ciastem ,tym z zamrażalnika, i posypać wiórkami migdałowymi.
Piec 40 minut w temp.175 stop.

Bardzo dobrze smakuje trochę ciepłe.