.

sobota, 7 czerwca 2014

Filet z dorsza w ogórkowym ryżu.


Fillet of cod in a cucumber rice.



Składniki.

100 g ryżu długoziarnistego
350 ml bulionu drobiowego
1 ogórek średni
350 g filetów z dorsza
2 łyżki koperku
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko
1 pomidor
sól, pieprz

Wykonanie.
 Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni.
Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ pokroić w małą kostkę.
Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min.
Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać.
Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku.
Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną.
Dusić pod przykryciem 10 minut.

Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać.