.

czwartek, 5 czerwca 2014

Pitaja najpiękniejszy owoc świata.


Pitaya - the finest fruit in the world.



Składniki.
1 pitaja
200g truskawek
1 łyżka syropu klonowego

Wykonanie.
Owoc pitaji przekroić na połowę.
Wydrążyć kulki i oczyścić wnętrze, aby otrzymać dwie "miseczki".
Miseczki wypełnić kulkami pitaji i truskawkami.
Do tego syrop klonowy.

Zdrowy ,niskokaloryczny ,smaczny deserek.


Szaszłyk z meksykańską pitają.



Składniki.
1 owoc pitaji
8 pomidorów koktajlowych
50g sera pleśniowego
listki mięty

Wykonanie.
Owoc pitaji przekroić i wyciąć kulki specjalną łyżeczka.
Pomidorki przekroić na połówki
Ser pokroić w płaską kostkę
Na patyczek nadziać kolejno kulkę pitaji, ser, pomidor i tak do końca patyczka.

Mało wyrazista w smaku pitaja bardzo dobrze koresponduje z serami o zdecydowanych smakach.

Egzotyczna sałatka z pitaji.


Składniki.
1 pitaja
1 karambola
100g jogurtu greckiego
100g truskawek

Wykonanie.
Owoc pitaji pokroić w plastry. Naciąć skórkę i oderwać. Odchodzi bardzo łatwo.
Karambolę pokroić w cienkie plastry, a truskawki przekroić na ćwiartki.
Na talerz położyć łyżkę jogurtu, plastry pitaji i ćwiartki truskawek.
Nasze polskie truskawki świetnie uzupełniają delikatny smak pitaji i karamboli.