.

sobota, 31 maja 2014

Wiejskie dziewczę w welonie.


Bondepige med slor.


Składniki.
150g chleba czerstwego
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
1 szklanka musu jabłkowego
100ml śmietany kremówki

Wykonanie.
Najlepszy jest chleb żytni. Chleb zetrzeć na tarce.
W garnczku lub na patelni stopić masło, dodać tarty chleb i cukier.
Smażyć, mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić.
Na krótko przed podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego chlebka. Możemy użyć większej salaterki lub pojedynczych .
Następnie nakładamy  warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć.
Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno.


Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny.